De Wet natuurbescherming in een notendop
Wat betekent de Wet natuurbescherming voor uw project of plan met ruimtelijke ingrepen?
Bij ruimtelijke ingrepen moet vooraf bepaald worden of deze effect kunnen hebben op beschermde soorten, gebieden en bosopstanden. Dit is vanzelfsprekend aan de orde bij grootschalige ruimtelijke projecten maar kan ook bij kleine ingrepen nodig zijn, zoals bij de sloop van een schuur, het kappen van bomen of het dempen van een stuk sloot.
Wilt u een offerte aanvragen of meer informatie, bel dan met 0345-512710 of mail naar info(at)buwa.nl
Meer over de Wet natuurbescherming
Bescherming van Natura 2000-gebieden
De bescherming van de Natura 2000-gebieden is gebaseerd op internationale verplichtingen. De toetsing onder de Wet natuurbescherming is vergelijkbaar met die onder de Natuurbeschermingswet 1998. De bescherming van de Beschermde natuurmonumenten is sinds 1 januari 2017 vervallen.
Bescherming van soorten planten en dieren
De Wet natuurbescherming kent drie beschermingsregimes: Beschermingsregime soorten Vogelrichtlijn, Beschermingsregime soorten Habitatrichtlijn en Beschermingsregime andere soorten.
Verbodsbepalingen (soorten)
Zorgplicht (soorten)
Onder de Wet natuurbescherming geldt, net als voorheen onder de Flora- en faunawet, een zorgplicht voor alle in het wild levende dieren. De zorgplicht houdt in dat u de werkzaamheden die nadelig kunnen zijn voor dieren en planten, in redelijkheid zo veel mogelijk nalaat of maatregelen neemt om onnodige schade aan dieren en planten te voorkomen.
De bescherming van bosopstanden
De belangrijkste elementen van de Boswet zijn in januari 2017 onveranderd overgenomen in de Wet natuurbescherming: de meldingsplicht, de herplantplicht en het kapverbod.
Procedure
Bevoegd gezag
Brochure Soortenbescherming bij ruimtelijke ingrepen
In de brochure 'Soortenbescherming bij ruimtelijke ingrepen' van het ministerie van EZ, kunt u meer lezen over de inhoudelijke stappen die nodig zijn bij het aanvragen en toetsen van een ontheffing soortenbescherming. In deze brochure zijn onder andere lijsten met beschermde soorten opgenomen.
Contactpersoon:
- drs. F. (Fleur) van Vliet
Wilt u een offerte via de mail, graag de e-mail richten aan ons algemene mailadres info(at)buwa.nl.