Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Marker kwelderwerken en Marker Stapsteen
U bevindt zich hier:

Markermeer-IJmeer, naar een prachtiger en krachtiger natuurgebied

Twee experimenten om het Markermeer-IJmeer ecologisch gezonder te maken

De experimenten in het Markermeer-IJmeer zijn  "Marker kwelderwerken" en "Marker stapsteen" genoemd. We voerden deze uit voor Rijkswaterstaat, samen met de Vries & van de Wiel, BWZ ingenieurs en Grontmij. De eindrapporten en eindfilm zijn inmiddels beschikbaar.

Met het tweede experiment "De Marker Stapsteen" betreft een verbinding tussen het (ecologisch) systeem van het Markermeer en het achterland. Rondom drijvende structuren kunnen vissen schuilen, paaien, opgroeien en migreren van en naar binnendijks gelegen polderwater. Maar ook vogels kunnen hier rusten en broeden.

Met de resultaten leveren wij een bijdrage aan het RWS-onderzoeksprogramma Natuurlijk(er) Markermeer-IJmeer (NMIJ), dat zich richt op de vraag: hoe het Markermeer-IJmeer ecologisch gezien gezonder gemaakt kan worden. Een innovatief element van de Marker Stapsteen is een installatie om glasaal te vangen. De glasaal zwemt tegen de stroming in en belandt vervolgens in een bassin. In dit bassin kan de glasaal geteld worden, waarna de glasaal weer vrijgelaten wordt in het Markermeer. Beluister de reportage van Vroege Vogels. (vanaf 1m.33)

Bekijk ook de leaflet Nieuwe proeven in NMIJ Waterproeftuin.

Contactpersoon:

Aanleg van 1). rijsdammen waarbinnen slib wordt opgeslagen en 2). drijvende structuren voor vis en vogels. Download de leaflet voor meer info.
Monitoring van vegetatie d.m.v. drone. Klik op afbeelding voor het volledige artikel in Trouw (16-10-2013).

Nieuwspagina's