Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa
Dit artikel is ook verschenen in Stadswerk 07 2020.
De opbouw met de kern als thermische buffer, de vorm met het hellende dakvlak als water- en warmtecollector, de ruwe textuur van de gevel en de detaillering van overstekende rollagen en spleten vormen samen een geheel ten behoeve van de functionaliteit van de toren. Daarnaast past de hoge en ranke vorm als een alleenstaand object in een fraaie, rustige en parkachtige omgeving achter de oude kerk nabij de Dommel. Het object is daar goed zichtbaar. De afwerking van het bakstenen object is met ruw slempwerk uitgevoerd. Dit is een grijsachtige laag cement dat met een borstel enigszins slordig over het baksteen wordt gesmeerd. Deze bewerking is vaak door monnik-architect Dom Hans van der Laan toegepast. Dit maakt de vleermuistoren hoog, rank, ingetogen en rustiek: ingebed in zijn omgeving. De toren zal na verloop van tijd onvermijdelijk verweren. Zon, regen en wind zullen de toren veranderen, waardoor het nog meer in zijn omgeving op zal gaan.
De vleermuistoren kan voor allerlei functies geschikt zijn, maar dat is geen garantie dat vleermuizen de toren daadwerkelijk in gebruik nemen. De kerk van Son ligt bijvoorbeeld in het centrum van Son en daar staan allerlei gebouwen die mogelijk voor vleermuizen geschikt zijn en ook door hun worden gebruikt. De kerk van Son ligt echter ook naast het park aan de Dommel waar de vleermuistoren staat. Dit park is zeer geschikt als jachtgebied voor vleermuizen en het is ook aannemelijk dat de vleermuizen van de kerk hier jagen en dus de plek waar de toren staat kennen. De afstand van de vleermuistoren tot de kerk is minder dan 100 meter. De kans dat de dieren dit nieuwe object zullen inspecteren, is groot. De komende tijd wordt de activiteit van vleermuizen rond en wellicht ook al in de toren gevolgd.
Jacco Bruil, Bioarchitectuur & Gerard Smit, Bureau Waardenburg. Wilt u meer weten over mitigerende maatregelen voor vleermuizen? Neem contact op met:
15 september 2020 - Artikel in Stadswerk: De kerk in Son moest afgebroken worden. Daar stond niet iedereen achter. Tijdens een van de missen in de kerk was namelijk een dode vleermuis gevonden. Het eerste teken dat de kerk ook andere gebruikers had. Een onderzoek volgde en een spouw van de kerk bleek door een groep vleermuizen te worden gebruikt. Open het artikel als pdf >>