Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Research with cameras
U bevindt zich hier:

Innovatief ecologisch onderzoek

Ontwikkelingen onderzoek met camera's

Camerawerk boven water

Bureau Waardenburg maakt gebruik van innovatieve webcamsystemen sinds 2002. Deze webcams werden voornamelijk ingezet voor het monitoren van wildpassages en ecoducten. Recentelijk heeft Bureau Waardenburg deze webcamsystemen uitgebreid tot geavanceerde, op afstand bestuurbare systemen met o.a. infrarood zicht en krachtige zoom functies. Hierdoor kunnen beelden live worden bekeken op kantoor of elke willekeurige locatie met een scherm en Internetverbinding. De inzet van deze webcamsystemen heeft grote voordelen bij het monitoren van gevoelige natuurwaarden, zoals kolonievogels en watervogels. Vogels kunnen zonder verstoring op afstand gemonitord worden.

We krijgen zo een goed beeld van het gedrag van passerende dieren en krijgen inzicht in de tijdstippen van van faunapassages. Bureau Waardenburg voert al ruim 10 jaar projecten uit met automatische videoregistratie van faunapassages met o.a. videomonitoring, webcam, drone, cameraval, bewegingsdetectie, warmtebeeld camera.

We stellen camera's op waarvan de beelden direct en op afstand (online) te volgen zijn. Camera's kunnen bovendien op afstand bijgestuurd worden. Dat beelden direct kunnen worden bekeken is niet alleen voor onderzoekers praktisch. Ook de opdrachtgever kan 'live' volgen wat er gebeurt.

In het najaar van 2011 zijn wij gestart met het monitoren van ecoduct De Muntmeer over ons werk op het gebied van monitoren van faunapassages.

Camerawerk onder water

Sinds 2008 hebben wij een Novasub videosysteem. Dit is een onderwater videocamera met verlichting die door middel van een kabel aan een laptop is verbonden. De camera kan zowel foto's als videobeelden maken. Dankzij de lengte van de kabel (75 meter) kan de camera op elke gewenste diepte ingezet worden. Binnen enkele seconden zien we wat er onder water is, waardoor we in korte tijd veel plekken kunnen bezoeken. Om rustige beelden te krijgen worden de camera en verlichting aan een statief bevestigd. Recente toepassingen zijn het

  • in beeld brengen van het bodemleven in vogelrijke gebieden in de Voordelta en ten noorden van Ameland,
  • vaststellen van de omvang van zuurstofproblemen in het Grevelingenmeer en
  • verzamelen van onderwaterbeelden van de Zeeuwse banken.

Contactpersonen camerawerk boven water

Contactpersonen camerawerk onder water

Video

Jaarlijks barst er in april een klein spektakeltje los in de Veluwse beken.

Faunapassages onderzocht met behulp van op afstand bestuurbare quadcopter, bewegingsdetectie, warmtebeeldcamera, cameraval, inktbedden, infrarood-camera's.

Pilot succesvol! Test of een onderwater videosysteem toegepast kan worden om schelpdierbanken op de bodem van de zee te inventariseren.