Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Kasten voor Utrechtse vleermuizen
U bevindt zich hier:

Kasten voor Utrechtse vleermuizen

In de stad Utrecht wordt steeds vaker tijdig rekening gehouden met vleermuizen in sloopwoningen.

Door de periode en manier van sloop af te stemmen op de meest kwetsbare perioden van vleermuizen, wordt voorkomen dat vleermuizen worden gedood of verwond. Verblijfplaatsen in de nieuwbouw zorgen er vervolgens voor dat het aanbod van verblijfplaatsen op peil blijft. Dit zijn bijvoorbeeld speciale ruimten in spouwmuren.

Soms duurt het enige tijd voordat nieuwbouw wordt gerealiseerd op de plaats waar gesloopt is. Gedurende die tijd worden verblijfplaatsen onttrokken aan het netwerk van verblijfplaatsen. In dat geval kunnen tijdelijk vleermuiskasten worden opgehangen.

In Utrecht hebben we onlangs drie zelf ontworpen kasten opgehangen aan een schoolgebouw. Het betreffen een grote kraamkoloniekast (120x60 cm.) en twee paarkasten (40x60 cm.). De kasten zijn voorzien van isolatiemateriaal, zodat ze ook in koudere perioden gebruikt kunnen worden. We gaan het gebruik van de kasten door vleermuizen monitoren.

In 2012 is de nieuwbouw gereed. Dan kunnen de vleermuizen de speciale verblijfplaatsen betrekken die in de nieuwbouw worden gerealiseerd.

Contactpersoon: