Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Platte oesterherstel experiment Borkumse Stenen
U bevindt zich hier:

Succesvol oesterherstelexperiment op de Borkumse Stenen

Onderzoekskooi met platte oesters.
Platte oester met wijde mantel juveniel op de bodem van de Noordzee.

September 2019 was het eindelijk zover. Met ons duikteam konden we voor het eerst het platte-oesterherstelexperiment van WNF/ARK op de Borkumse Stenen onderzoeken. Het resultaat overtrof alle verwachtingen.

Doel van het experimentele rif van oesters, aangelegd in 2018, is onderzoeken of platte oesters weer terug kunnen komen in de Noordzee.

Hoe gaat het met de uitgezette oesters?

Leven ze nog en zijn ze niet allemaal onder het zand verdwenen of opgegeten door zeesterren? Al snel vonden we veel levende oester op de zeebodem gezond en met tekenen van recente groei. Ook uit de inspectie van oesters in de onderzoekskooien bleek dat het goed met ze ging. Alle oesters zijn flink gegroeid.

Zijn er jonge oesters?

Uit eerder genomen watermonsters bleek al dat er platte oesterlarven in het water zweefden. De grote vraag was: hebben deze larven zich kunnen hechten en kunnen uitgroeien tot een oester? De verrassing was groot toen er op enkele oesters uit de onderzoekskooien kleine oesters werden ontdekt. De oesters hebben zich voortgeplant en de larven zijn uitgegroeid tot jonge platte oesters, geboren op Nederlandse bodem! Dit werd bevestigd door de vondst van een jonge oester op de bodem in een volgende duik: Een fantastisch resultaat.

Geen Bonamia?

De ziekte Bonamia komt wereldwijd voor en vormt een bedreiging voor oesters. Er zijn 36 oesters getest in het laboratorium en hierbij is geen Bonamia vastgesteld.

Hoe ontwikkelt de biodiversiteit zich?

Er is niet alleen gekeken naar oesters, maar ook naar het leven op en om de oesters, 3D geprinte kunstriffen en de natuurlijke zwerfkeien waarnaar de Borkumse Stenen zijn vernoemd. Hierbij zijn bijvoorbeeld schelpdieren (wijde mantels), krabben (noordzeekrab), koudwaterkoraal (dodemansduim) en tal van vissoorten gezien, In totaal zijn 42 diersoorten vastgesteld. Het laat zien dat structuren op de zeebodem in korte tijd een grote diversiteit aan leven aantrekken.

Bureau Waardenburg samen met Wageningen Marine Research in opdracht van WNF/ ARK. Voor het onderzoek is samengewerkt met Stichting Duik de Noordzee Schoon en haar vrijwilligers, de bemanning van de Cdt Fourcault en beroepsduikers Ben Stiefelhagen, Melchior Stiefelhagen, Peter van Rodijnen en Klaudie Bartelink.

Lees het artikel van WNF: Voor het eerst baby-oesters in de Noordzee
Lees de Reportage Schelpdierbank Borkumse Stenen in onderwatersport

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

3D geprinte rifstructuur met platte oesters en kliplipvis.
Expeditie 2019
Reportage schelpdierbank Borkumse Stenen in Onderwatersport.