Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Nieuwe borstelworm voor Nederland en Europa
U bevindt zich hier:

Nieuwe borstelworm voor Nederland en Europa

Vindplaats nieuwe borstelworm

De vondst van een opvallend uitziende borstelworm is recent gepubliceerd in het internationale tijdschrift Lauterbornia. Het blijkt te gaan om een exoot uit Noord-Amerika: Limnodrilus tortilipenis

 

Nieuwe exoot voor Europa

Limnodrilus tortilipenis Wetzel, 1987, werden foto's gestuurd naar Mark Wetzel van de University of Illinois. Deze bevestigde dat het om een jong exemplaar van deze Noord-Amerikaanse soort gaat. In 2011 zijn nog eens drie exemplaren van de soort aangetroffen. Omdat L. tortilipenis voorheen alleen bekend was uit Noord-Amerika, zijn deze vondsten de eerste van de soort uit Nederland en uit Europa.

Vindplaatsen


Het exemplaar uit 2006 is aangetroffen in de Boezemvliet bij Puttershoek. Dit kanaal vormt een verbinding tussen de Binnenbedijkte Maas en Oude Maas. De vindplaats van de 3 exemplaren in 2011 betreft een recent gegraven sloot in de polder Biesbosch bij Dordrecht.

Opvallend uiterlijk

De borstelworm L. tortilipenis is vooral te herkennen is aan zijn opvallende penisschede. De penisschede is uniek, zeer lang en het uiteinde lijkt op een kurkentrekker.

Internationale publicatie

De beschrijving van de nieuwe exoot is in december 2012 gepubliceerd in het internationale tijdschrift Lauterbornia:
Munts, R. & D.M. Soes, 2012. Limnodrilus tortilipenis Wetzel, 1987 (Oligochaeta), a new alien species for the Netherlands. Lauterbornia 75: 43-47.

Contactpersoon:

Kurketrekker vormige peniskoker van Limnodrilus tortilipenis

Projecten