Een populatiemodel van de kleine mantelmeeuw om effecten van offshore windparken door te rekenen
- kleine mantelmeeuw in zoekvlucht boven zee.
- Populatiemodel met rechtsboven in het groene kader de rol van floaters (niet-broedende adulten) in de populatie.
Kleine mantelmeeuwen en offshore windparken
De kleine mantelmeeuw is een talrijke broedvogel in onze kustgebieden. Kleine mantelmeeuwen foerageren in de broedtijd voor een aanzienlijk deel op zee, tot tientallen kilometers van de kolonie. Broedgebieden aan de Nederlandse kust zijn voor deze soort aangewezen als Natura 2000-gebied.
De overheid wil de bouw van een flink aantal windparken in de Noordzee mogelijk te maken. In andere landen rond de Noordzee spelen vergelijkbare initiatieven. Wanneer windparken overlappen met het foerageergebied van een kolonie zijn slachtoffers onder de mantelmeeuwen echter niet uit te sluiten.
Effecten additionele sterfte kwantificeren met een populatiemodel
Om de effecten van additionele sterfte te kwantificeren en transparant in beeld te brengen is een populatiemodel voor kleine mantelmeeuwen ontwikkeld. De belangrijkste parameters hierin zijn overleving van verschillende leeftijdsklassen en de reproductie. Het kleine mantelmeeuwenmodel is opgesteld in opdracht van Rijkswaterstaat Directie Noordzee en Eneco Wind bv. Het model is eind maart 2013 op het congres van de British Ornithological Union als poster gepresenteerd. Hieronder links naar de poster en naar het Bureau Waardenburgrapport.
Toepassingen populatiemodellen
pagina over het onderzoek ten aanzien van het Offshore Windpark Egmond aan Zee.Wilt u meer weten over het populatiemodel van de kleine mantelmeeuw dan kunt u contact opnemen met:
- dr. A. (Astrid) Potiek