Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Veerse Meer
U bevindt zich hier:

Exotische kwallen en wieren in het Veerse Meer

Onderzoek in het Veerse Meer

 

Kwallen zijn fascinerende dieren. Groot of klein, felle kleuren of compleet doorzichtig, schijfvormig of knikkervormig, rustig zwevend of juist pulserend bewegend door het water; je kunt er tijden naar kijken.
Maar echt aaibaar zijn ze niet. Sommige soorten kunnen zelfs venijnig steken en ook in Nederland belanden mensen wel eens in het ziekenhuis na een kwallensteek. Het is dus handig als er tijdig gewaarschuwd wordt als er veel kwallen in het water zitten.

Japanse kruiskwallen in het Veerse Meer

In het Veerse Meer leeft een klein kwalletje dat regelmatig in het nieuws is: de Japanse kruiskwal. Deze exoot is een kleine, transparante schijfkwal van 2 cm met een geelbruine kruistekening en 60-100 tentakels langs de rand. De netelcellen aan deze tentakels kunnen zorgen voor een flink pijnlijke uitslag op je huid en soms krijgt iemand een sterk allergische reactie. Rijkswaterstaat monitort sinds 2017 uitgebreid de aanwezigheid van Japanse kruiskwallen in het Veerse Meer. In 2021 heeft Bureau Waardenburg deze monitoring verzorgd. Op basis van onze gegevens is door de Provincie Zeeland en gemeentes een waarschuwing afgegeven aan recreanten als er veel kruiskwallen werden gevonden. Kruiskwallen blijken vooral voor te komen in het oosten van het Veerse Meer, met name in juni zijn op meerdere recreatie-locaties veel kruiskwallen aangetroffen.

Nog een exoot: Japans bessenwier

Japans bessenwier in het Veerse Meer
Japanse kruiskwallen uit het Veerse Meer

 

Al die Japanse soorten in het Veerse Meer, is dat erg?

Contactpersoon: