Inventarisatie & monitoring
Inventarisatie flora en fauna
Wij kunnen voor u:
alle soortgroepen inventariseren
meetnetten inrichten
monitoringsprotocollen opstellen
periodieke opnames uitvoeren (monitoren)
gegevens analyseren (inclusief statistische bewerking en GIS analyse).
Inventariseren
Monitoring en effecten of trends
Monitoring is het volgen van ontwikkelingen in de loop der jaren door een aantal jaren achtereen op dezelfde wijze en op dezelfde locatie een inventarisatie uit te voeren. De resultaten werpen licht op autonome ontwikkelingen of effecten van ingrepen. Ook gevoerd beheer of beleid zijn hiermee te evalueren. Monitoring krijgt vorm in periodiek (jaarlijks, twee-jaarlijks) terugkerende opnames in een meetnet. Het meetnet wordt zo ingericht dat het een representatieve steekproef van het betrokken gebied oplevert.
Monitoring per soort(groep) of per locatie
In een meetnet kunnen bepaalde soorten of verschillende soortgroepen gemonitord worden. De locatie kan een klein gebied zijn, bijvoorbeeld een knelpunt voor vismigratie of een faunapassage. Het kan ook een nieuw aangelegde natuurvriendelijke oever zijn, of de watersysteemanalyse van een waterlichaam.
Monitoring binnen effectstudies
Maar de monitoring kan ook een groot gebied beslaan, zoals mariene organismen in (een deel van) de Noordzee. Vaak is het doel van deze onderzoeken het bepalen van het effect van bepaalde (inrichtings)maatregelen. U kunt daarover meer lezen bij het thema 'effectstudies'.
Wettelijk verplichte monitoring
Inventarisaties of monitoring kunnen nodig zijn om aan wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen. Zo voeren we monitoring uit in het kader van de Kaderrichtlijn Water. En we inventariseren beschermde soorten zoals vleermuizen in het kader van de Wet natuurbescherming. Voor meer info over wettelijke verplichtingen zie het thema 'wet- en regelgeving'
Voor nadere informatie, bel ons, of stuur een e-mail naar ons secretariaat.