Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

U bevindt zich hier:

de oesterwieg

De riffen die schelpdieren als de platte oester en de mossel op de bodem van de zee vormen, zijn letterlijk en figuurlijk het fundament van een groot deel van de Noordzeenatuur. Net als koraalriffen in tropische gebieden vormen deze zogenoemde schelpdierriffen een kraamkamer en rustgebied voor vissen en andere zeedieren. Ze zijn dan ook een ware trekpleister voor het onderwaterleven: de soortenrijkdom is er tot wel 60 procent hoger dan op nabijgelegen zandige bodems.

Geen schoonheidsprijs, wel effectief


In onze zoektocht naar het vergemakkelijken van dit proces kwamen we samen met ARK tot het idee van de oesterwieg. De wieg dient als vervoersmiddel en biedt in ieder van deze stadia de juiste voorwaarden.

Door de open constructie van het gaas krijgen de zon en de wind bijvoorbeeld goed vat op de lege schelpen, waardoor ze op een natuurlijke manier schoon worden. Later, in de oesterkwekerij, kan de wieg in zijn geheel in de bak met oesterlarfjes, zodat deze zich aan de lege schelpen kunnen hechten. Eenmaal in zee biedt het de jonge schelpdiertjes bescherming tegen predatoren. Ook voorkomt de constructie dat de schelpen wegspoelen, waardoor ze beschadigd raken of te ver uit elkaar komen te liggen voor succesvolle voortplanting. De wieg verdient dan misschien wel niet de schoonheidsprijs maar effectief is ie hopelijk wel.

Bij de productie van de oesterwiegen wordt bovendien rekening gehouden met materiaal, want we hebben gekozen voor materialen die vanzelf vergaan; hout en afbreekbaar gaas.

De eerste van velen

Nature Today.

Contactpersoon: