Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Drijvend park moet oude Rotterdamse haven vergroenen
U bevindt zich hier:

Drijvend park voor vergroenen van de oude Rotterdamse haven en verbetering van de waterkwaliteit

Rotterdam heeft op 25 September 2015 in Kralingen een drijvend parkje in gebruik genomen. Het is de eerste in Europa, zegt bedenker Tieme Haddeman. 

Het ziet er niet alleen leuk uit, zulke parkjes kunnen de waterkwaliteit ook enorm verbeteren. En dus is er belangstelling vanuit de hele wereld, bijvoorbeeld vanuit Bangladesh.

Monitoring onderwater

Bureau Waardenburg monitort met duikers en onderwatercamera's

De komende 2 jaren gaan wij, in opdracht van RWS, dit eiland monitoren. We gaan onderzoeken of de drijvende bloembakken inderdaad een bijdrage leveren aan habitat voor macrofauna en vissen. Bij de vismonitoring worden hierbij soortenlijsten opgesteld op basis van eDNA.

Literatuurstudie drijvend groen

Om inzicht te krijgen in de slagingskans van de proef is een kort literatuuronderzoek uitgevoerd, gericht op ervaringen uit het verleden en in binnen- en buitenland. Download rapport

Bij succes meer drijvende tuinen

Elders in het land lukt het verbeteren van waterkwaliteit vaak door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, maar in de versteende Rotterdamse havens gaat dat niet altijd. De drijvende tuinen kunnen een goed alternatief zijn. Als de proef slaagt, wordt de komende jaren meer van dit soort drijvende tuinen aangelegd door RWS.  

Wilt u meer informatie over monitoring onderwater, neem dan contact op met