Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

2 nieuwe rapporten over Blue Carbon in Nederland
U bevindt zich hier:

Bijzonder effectieve klimaatbuffers


Blue Carbon ecosystemen: kwelders en zeegrasvelden

 

Blue Carbon: -mariene ecosystemen en koolstofopslag-
In opdracht van Natuurmonumenten en It Fryske Gea hebben Bureau Waardenburg en Artemisia-kwelderonderzoek 2 nieuwe rapporten gemaakt over Blue Carbon in Nederland.

Het eerste rapport beschrijft kansen en maatregelen die bijdragen aan het beschermen en vergroten van de koolstofvoorraad voor Nederlandse kweldersystemen. Het is een vervolg op de Blue Carbon verkenning uit 2018 waarbij de kansen voor Blue Carbon in Nederland zijn beschreven. Aangegeven is hoe de de koolstofvoorraad en vastlegging kan worden bepaald en welke maatregelen en gebieden in Nederland kansrijk zijn voor Blue Carbon initiatieven.
In het tweede rapport is de Blue Carbon potentie van een herstelproject in kweldergebied Peazemerlannen van It Fryske Gea uitgewerkt. We hebben koolstofmetingen uitgevoerd in het kweldergebied en berekend hoeveel extra koolstof vast wordt vastgelegd als gevolg van het project. Beide rapporten laten zien dat bescherming, herinrichting en uitbreiding van kwelders zowel bijdraagt aan natuurontwikkeling, hoogwaterbescherming als het vastleggen van CO2. Daarom zijn kwelders de ultieme klimaatbuffers van Nederland. 

Kijk voor meer informatie of om de rapporten te downloaden op natuurmonumenten.nl

Steeds meer bedrijven en particulieren compenseren de CO2-uitstoot van bijvoorbeeld vliegreizen door koolstofcertificaten van natuurbeheerders te kopen. Met verkoop van klimaatcertificaten worden de schorren en kwelders extra beschermd en uitgebreid. Kijk voor meer informatie op www.bluecarbon.nl

Heeft u nu als bedrijf een CO2 compensatievraagstuk of wilt u als terreinbeheerder een blue carbon habitat aanleggen en/of herstellen? Neem dan contact met ons op.

Contactpersoon: