Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Eerste waarneming in Groningen; de sierlijke witsnuitlibel
U bevindt zich hier:
De waarneming van de sierlijke witsnuitlibel is een goed teken voor de waterkwaliteit.

Bijzondere waarneming in het Stadspark in Groningen; de sierlijke witsnuitlibel

sierlijke witsnuitlibel Foto: Christophe Brochard

In de stad Groningen is begin juni voor het eerst de sierlijke witsnuitlibel waargenomen. Ecologen van Bureau Waardenburg zagen de libel in het Stadspark tijdens een monitoringsronde voor de gemeente Groningen.

"Het mannetje dat we zagen vloog even langs de oever van een vijver. Daarna vloog hij snel omhoog en verdween uit het zicht. Hij werd daarna niet meer waargenomen."

Herkenning

Deze kleine libellensoort doet zijn naam eer aan; de witte snoet steekt mooi af tegen het donkerblauwe lichaam. De mannetjes zitten vaak goed zichtbaar op gele plompbladeren of andere waterplanten om zo hun territorium te bewaken. Ze zijn het gemakkelijkst te herkennen aan de spierwitte stippen op de bovenkant van de vleugel. Deze libel vliegt van half mei tot eind juli, met de piek in juni.

Verspreiding

Rond 1970 stierf de sierlijke witsnuitlibel uit in Nederland. Sinds 2011 is er in de Weerribben-Wieden echter weer een populatie aanwezig. In de provincie Groningen is alleen sinds 2018 een populatie bekend bij Veendam. In het buitenland is de soort ook niet algemeen, dus vandaar dat hij Europees beschermd wordt via de Habitatrichtlijn. In Nederland wordt hij streng beschermd via de Wet natuurbescherming. Sinds een paar jaar is de soort bezig met een opmars door de rest van Nederland. Dit is vooral te danken aan de sterk verbeterde waterkwaliteit in veel gebieden. De waarneming in het Stadspark in Groningen is dan ook een goed teken voor de waterkwaliteit van het Stadspark.

Monitoring Gemeentelijke Ecologische Structuur (GES)

waarneming van de sierlijke witsnuitlibel in het Zwarte Meer en Kadoelermeer. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Stadspark waar de sierlijke witsnuitlibel voor het eerst in Groningen is waargenomen.