Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Underwater filming of North Sea benthos
U bevindt zich hier:

Innovatieve inventarisatiemethode voor benthos op bodem Noordzee bij Ameland

We hebben getest of een onderwater videosysteem toegepast kan worden om schelpdierbanken op de bodem van de zee te inventariseren. We deden dit in 2011 in de Noordzee ten noorden van Ameland.

Het video systeem bleek voor dit doel geschikt. De zeebodem en bodemdieren konden goed en in relatief weinig tijd in beeld worden gebracht. Er zijn tien locaties bezocht waarbij kennis is verzameld van een relatief groot oppervlakte zeebodem.

Benthos in beeld 

Er zijn locaties gefilmd waar recent zandsuppleties op de vooroever hadden plaatsgevonden. De bodem was er zandig en kaal. Toch waren hier hoge dichtheden van jonge zwaardschedes zichtbaar. 

Ook zijn locaties gefilmd waar tijdens de reguliere monitoring (met bodemmonsters) hoge dichtheden aan schelpdieren zijn aangetroffen. De videobeelden laten onder andere hoge dichtheden volwassen zwaardschedes en schelpkokerwormen zien. 

Onderwater videobeelden bekijken

De resultaten van de studie in rapportvorm zijn met bijbehorende DVD beschikbaar. U kunt onderwater videobeelden van de zeebodem bij Ameland bekijken in de filmclip op ons YouTubekanaal

Contactpersonen: