Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

Cursus boombeheer en vleermuizen
U bevindt zich hier:

Cursus boombeheer en vleermuizen

Op 10 april 2014 hebben Erik Korsten en Floris Brekelmans voor medewerkers van de gemeente Utrecht een cursus 'Boombeheer en vleermuizen' gegeven.  De deelnemers leerden hoe verblijfplaatsen in bomen te herkennen en hoe zij met vleermuizen rekening mee kunnen houden bij het beheer. De cursus was vooral toegespitst op praktisch werken. 

Theorie 

In de ochtend is de theoretische basis gelegd. Vanzelfsprekend is verteld en getoond hoe je verblijfplaatsen kunt herkennen. Verder zijn relevante aspecten van de Flora- en faunawet behandeld en zijn instructies gegeven voor het gebruik praktische hulpmiddelen, zoals een boomcamera en een endoscoop. Een belangrijk onderdeel was hoe de werkwijze van een Visual Tree Assessment (VTA) met een beoordeling op geschiktheid voor / aanwezigheid van vleermuizen kan worden gecombineerd.

Ook kregen de deelnemers handvatten hoe bij (nood)kap schade aan vleermuizen zoveel mogelijk te voorkomen.Tenslotte werd aandacht besteed aan hoe met beheermaatregelen verblijfplaatsen in bomen langer behouden kunnen blijven zonder risico's voor de openbare veiligheid. 

Praktijk

In de middag gingen de deelnemers bomen inspecteren op een landgoed.  De meest gehoorde opmerking was dat de vleermuizen veel kleiner waren dan ze hadden verwacht. Ook was men verbaasd dat de bomen met vleermuizen veel dunner en jonger waren (en de gaten kleiner), dan zij hadden verwacht.

Ook iets voor uw organisatie?

Denkt u dat de cursus misschien ook voor uw organisatie interessant kan zijn? De cursus kan worden gebruikt als aanvullende opleiding voor boombeheerders, maar ook helpen bij de evaluatie van bestaande procedures / werkprotocollen voor gemeentelijk boombeheer.