Bureau Waardenburg
Varkensmarkt 9
4101 CK Culemborg
T: 0345 512710
e-mail buwa

TEMPO

TEMPO: Techniek voor DNA Macrofauna en Plankton in Oppervlaktewater

"In 2020 heeft Bureau Waardenburg een Europese subsidie gekregen voor de ontwikkeling van nieuwe ecologische monitoringstechnieken van plankton, diatomeeën en macrofauna met behulp van DNA. Dankzij deze subsidie is op onze vestiging in Haren (Groningen) een nieuw moleculair lab gebouwd en is nu volledig operationeel.

Bij gangbare ecologische monitoring van oppervlaktewateren worden soorten met behulp van microscopie geïdentificeerd en geteld. De huidige genetische technieken zijn de laatste jaren dusdanig verfijnd dat veel organismen tegenwoordig ook met behulp van DNA kunnen worden opgespoord en op naam gebracht. Deze ontwikkeling geeft nieuwe mogelijkheden voor innovatie op het gebied van (genetische) biomonitoring.

nieuwste genetische technologie

Bureau Waardenburg richt zich de komende jaren vooral op de innovatie van biomonitoring van oppervlaktewateren met het TEMPO project als uitgangspunt. Ons nieuwe DNA-laboratorium stelt ons in staat om de nieuwste genetische technologie te combineren met onze brede ecologische kennis op het gebied van waterecologie. Vanuit onze jarenlange expertise in biomonitoring willen wij de nieuwste DNA-technieken verder ontwikkelen tot nieuwe inventarisatie- en monitoringsmethoden met in eerste instantie de focus op plankton, diatomeeën en macrofauna

Wilt u weten of moleculaire technieken ook bruikbaar zijn voor uw monitoringsprogramma’s of onderzoeksvragen, neemt u dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee of en hoe we DNA-methoden kunnen inzetten, ontwikkelen en verbeteren ten behoeve van monitoringsprojecten en ecologisch onderzoek.